Příběh rodinného BIO vinařství VINO CIBULKA

Příběh rodinného BIO vinařství VINO CIBULKA MIKULOV začíná po roce 2005.

Tehdy si rodina Cibulků začala pořizovat první vinohrady v okolí Lednice na Moravě. Chtěli si vyrobit vlastní vína podle vlastních představ pro svou tehdejší restauraci a hotel, který v Lednici provozovali. V té době  začínali s odrůdou Hibernal.

Dnes mají v plodnosti celkem 16 ha vinohradů, kde pěstují i další odrůdy jako jsou například Cabernet Sauvignon, Zweigeltrebe, Pinot Noir, Pálava, Sylvánské zelené a modré, Solaris nebo Chardonnay.

Veškerá produkce tohoto vinařství je od počátku hospodaření je v režimu organického hospodářství. Vína se vyznačují šetrným zpracováním, minimálními zásahy do přirozených procesů kvašení i následného zrání vína.

Pro pěstování používají jak široké původní řádkování, tak i nové výsadby do úzkých sponů 130x75 cm.

Co o rodinném vinařství říká hlava rodiny:

„V dnešní době rychlých řešení, spěchu a netrpělivosti je dobré se zastavit a vychutnat si něco, co se uspěchat nedá. A dobré víno chce svůj čas. Čas věnovaný mu vinařem v podobě jeho práce ve vinohradě a ve sklepě, ale zároveň čas pro přírodu. Víno není pivo, nevaří se na počkání. Musí se mu dát příležitost, aby se mohlo rozvinout a dorůst do té pravé podoby. Vinařova nezastupitelná role je rolí usměrňující a regulativní, ne vůči vínu, ale vůči přírodě. Příroda nám dává všechno, s čím pracujeme, ale nevěnuje-li se jí péče, mění se na divočinu se svými vlastními záměry a cíli. Vinař pomáhá vytvářet kvalitu vína tím, že na rozdíl od přírody neběží o život, má vyšší cíle.

V našem rodinném vinařství VINO CIBULKA věříme, že děláme vše pro to, abychom přírodu nasměrovali k těm nejlepším výkonům. Zároveň nevěříme tomu, že se k přírodě dá přistupovat jako k průmyslu. Naše principy se shodují s principy BIO produkce, které se zejména zaměřují na přístup k vinohradu, a to co nejméně průmyslovou metodou. Moderní technologie a vědecké pokroky nám spolu s větším fyzickým nasazením dovolují nepoužívat jedovaté herbicidy a pesticidy, které jsou určené pouze pro pohodlí velkozemědělců. Zároveň nepoužíváme ani průmyslové dusičnany, jež jsou spojovány s možnou rakovinotvorností, ale hlavně zamořují naše životní prostředí. Víno se dělá více než 8000 let a za tu dobu se v jeho přípravě nic zásadního nezměnilo, pouze zdokonalujeme vinařův přístup.“

V roce 2013 rodina Cibulků při hledání nových sklepních prostor pro zrání sektů objevila letohrádek Portz Insel, který se nachází v blízkosti Mikulova v těsné blízkosti hranice s Rakouskem na tak zvaném Tichém ostrově. „Do tohoto místa jsme se zamilovali na první pohled a prostě jsme ho museli mít, ikdyž to bylo místo plné suti, zarostlé náletovými dřevinami a bodláky, jezdili jsme tam skoro každý den aspoň jen tak na chvilku si sedli na zbytky cihlových bastionů a snili, jaké to bude, až to dáme dohromady.“ Říká Michaela Cibulková

Tento historický objekt v roce 1627 vybudoval kardinál Maxmilián Ditrichstein. Cibulkovi již zrekonstruovali samotný letohrádek – především překrásný sál, ve kterém vybudovali vzdušnou a elegantní degustační místnost, obklopenou obrovskými francouzskými okny, ze kterých je kouzelný výhled do okolní přírody. Součástí areálu jsou však i rozsáhlé sklepy, které zde po sobě rodina Ditrichsteinů zanechala, které byly zubem času a vlivem komunistického režimu zcela zdevastované.  „Sklepy opravujeme již pátým rokem a zatím pořád nevidíme na konec, jelikož manželova obliba v kopání a bagrování zprostředkovává objevy dalších a dalších zasypaných chodeb. Byla bych ráda, kdyby nechal něco na objevování našim dětem a už toho kutání konečně nechal!“  říká Michaela o svém manželovi. Jedná se o spleť dlouhých sklepních chodeb a menších i větších sklepních místností, ve kterých již zrají první sekty rodinného vinařství. I zde se bude v budoucnu několik degustačních místností, kde si budou moci návštěvníci tohoto kouzelného místa ochutnat vína a sekty z produkce VINO CIBULKA.

Poznámka k naší gastro řadě:

Vinařství Vino Cibulka představilo na letošním Wine Prague novou řadu vín Organic & Barrique, která jsou určena pro soukromou klientelu a zákazníky HORECA. Bíla vína jsou vinifikována Burgundskou metodou spontánního kvašení v barikových sudech s následným ležením. Červená vína se zpracovávají v otevřených dřevěných kádích s následným zráním 12-16 měsíců na barikových sudech. Nízký obsah síry a organické hospodaření bez pesticidů a herbicidů šetří zdraví všech konzumentů.

„Máme z těchto vín radost. Jsou komplexnější, elegantnější, určená pro náročnější zkoumavější klientelu.“ Komentuje svou práci Petr Cibulka.

V této řadě jsou vína Chardonnay 2016, Tramín a Ryzlink rýnský 2017, Pálava a Rulandské šedé oranžové 2018. Z červených odrůd pak Cabernet Sauvignon Merlot 2017 a Cabernet Sauvignon 2017.“

 

Instagram